Mustikkarahkapiirakka - placek jagodowo-twarożkowy
Dzisiaj był już przepis na bardzo łatwą zupę, więc dlaczego nie przygotować równie łatwego deseru?
Lekcja fińskiego ;-)
mustikka - czarna jagoda
rahka - twarożek
piirakka - placek
To jeden z najłatwiejszych przepisów jaki kiedykolwiek wypróbowałam, to również wyjątkowo niezawodny przepis. Zawsze, ale to zawsze się udaje. Szczerze mówiąc, placek ten można jedynie spalić :-)
Składniki (na małą foremkę)
300ml mąki pszennej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100g miękkiego masła
2-3 łyżki wody
1łyżka cukru
1łyżeczka soku z cytryny
200ml jagód
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (jeżeli używamy mrożonych owoców)
250g twarożku zmielonego lub np. serka kanapkowego naturalnego
1 laska wanilii
2 łyżki cukru
1 jajko
Przygotowanie
Do miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać masło, sok z cytryny i jedną łyżkę
wody, zamieszać ręką, dodać drugą łyżkę wody i powoli zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt zbite dodać jeszcze-jedną łyżkę wody.
Gotowym ciastem wykładamy spód i boki foremki.
Jagody wsypać do miski i wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczaną.
Serek przełożyć do miski, dodać cukier, wanilię oraz jajko i dobrze wymieszać.
Spód ciasta piec w temperaturze 180-190 stopni przez 10 minut. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć jagody i przykryć je gotową masą twarożkową. Piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz