Jesienny kompot


Rozgrzewający jesienny kompot mojego pomysłu z jabłek, borówek brusznic z imbirem i miodem. Od kilku już lat, z powodzeniem, leczę jesienne przeziębienia imbirem. Pół roku w Hongkongu zrobiło swoje ;-).  Imbir jest cudownym lekiem na wszystko i Chińczycy wiedzą o tym już od tysięcy lat.
Oprócz napojów z imbirem, na przeziębienie polecam również mój turbo-rosołek z  imbirem i chili. Imbir jest podstawowym składnikiem w naszej polsko-fińskiej kuchni. Herbata z plasterkiem imbiru jest już u nas 'zwykłą' herbatą.

Składniki
1litr wody
4 jabłka
5dl borówek brusznic lub żurawiny
5 cm kawałek imbiru
1 laska cynamonu
3 goździki
2-3 łyżki miodu

Przygotowanie
Imbir obrać, pokroić w plasterki, dodać razem z goździkami i cynamonem do garnka z wodą i gotować przez chwilę. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki i dodać do wody razem z borówkami (borówki rozgnieść), doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia. Nie gotować. Odcedzić. Jak przestygnie dodać miód.



Komentarze

Popularne posty