Hernekeitto - tradycyjna fińska grochówka



Czwartkowa grochówka w Finlandii jest obowiązkowa. Koniec i kropka! Jest tak samo obowiązkowa jak niedzielny rosół. Tradycja spożywania grochówki w czwartek sięga kilka stuleci wstecz, do czasów kiedy również na terytorium obecnej Finlandii poszczono w piątki. Grochówka była przygotowaniem do postu. Gęsta, bogata w białko zupa pomagała Finom przetrwać piątkowy głód. 
Fińska grochówka nieznacznie różni się od polskiej w przygotowaniu, za to w dodatkach różni się znacznie. Hernekeitto jest bardzo gęsta i zielona, nie ma w niej ziemniaków ani marchewki. Podawana z ciemnym chlebem, drobno pokrojoną cebulką i często.... musztardą!


Składniki

500g suchego grochu
500g wędzonki (może też być wędzona golonka*)
2 litry wody
2 cebule
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
pół łyżeczki musztardy, na każdy talerz przed podaniem


Przygotowanie

Groch namoczyć, najlepiej na noc. Mięso pokroić w kostę, wrzucić do garnka i chwilę poczekać, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Następnie dodać drobno pokrojoną 1 cebulę. Kiedy cebula się zeszkli wlać wodę i dodać groch, gotować co najmniej godzinę na małym ogniu (czas zależy od miękkości grochu). Pod koniec gotowania, dodać sól, pieprz i majeranek.

* Jeżeli gotujemy z wędzoną golonką, wówczas przygotowujemy w trochę inny sposób - golonkę włożyć do garnka razem z wodą i grochem, gotować przez godzinę. Następnie golonkę wyciągnąć, mięso pokroić i dodać do zupy.

Podawać z drobno pokrojoną cebulką,  musztardą i ciemnym chlebem.

Komentarze

Popularne posty