sobota, 5 września 2015

O chlebie




Chleb (fin. leipä) jest tak samo ważny w Finlandii jak w Polsce. Finowie tęsknią za żytnim chlebem, tak samo jak Polacy za naszym tradycyjnym. Mojej koleżance mama co jakiś czas wysyłała chleb żytni do USA. Chleb w Finlandii towarzyszy wszystkim posiłkom,  jest  podawany również do obiadu (nawet jeżeli główne danie to mięso i ziemniaki).
Najbardziej tradycyjnym chlebem jest chleb żytni na zakwasie, najlepiej pieczony z fińskiej mąki i w domowym piecu.
Pieczenie chleba w Finlandii nie jest czymś wyjątkowym, znam wiele osób, które same pieką różne chleby. Ja piekę chleby bardzo często, i nasz domowy chleb jest swego rodzaju mieszanką między polskim i fińskim.

W Finlandii za "prawdziwy" chleb uznaje się tylko chleb żytni - ruisleipä. Nie ma nic lepszego niż kromka jeszcze ciepłego chleba z lekko słonym masłem (PS masło w Finlandii jest zawsze, mniej lub bardziej solone, masło niesolone jest wyjątkiem). Oczywiście w różnych częściach kraju znajdziemy nieco inne odmiany chleba żytniego i nie tylko. Wschodnia część Finlandii to chleby ciemne, twarde, zachodnia część przez wpływy szwedzkie dostała w spadku słodkawy chleb, środkowa część to miękki i też nieco słodkawy chleb limppu. Do tego możemy dodać wszelkie płaskie chlebki - żytnie, owsiane, pszenne, a nawet robione z ziemniaków - perunarieska. W obecnych czasach podziały te nie są aż tak widoczne, ponieważ w większośći sklepów jest naprawdę duży wybór pieczywa. Pszenny chleb występuje najczęściej w wersji tostowej lub mniej lub bardziej napompowanych produktów chlebopodobnych. Oczywiście w dobrych piekarniach dostępne są również pyszne chleby mieszane pszenno-żytnie, lub pszenne. Poniżej kilka przykładów:


Ruisleipä - to tradycyjny chleb przygotowywany na zakwasie. Małe okrągłe bochenki z twardą skórką smakuja najlepiej z samym masłem i mlekiem.



Ruisreikäleipa - to kolejny rodzaj chleba żytniego, dosłownie żytni chleb z dziurką. To też okrągłe, ale bardzo płaskie chlebki. Dziurka w tym chlebie nie jest przypadkowa, ponieważ dawniej w Finlandii chleby pieczono rzadko i były zasuszane. Dziurka była po prostu praktycznym elementem, pozwalała zawiesić chleby w kuchni wysoko przy suficie. Niedawno czytałam, że w niektórych regionach Finlandii chleb pieczono tylko dwa razy w roku.

foto: Wikipedia
Ruisrieska - to rodzaj chleba, chociaż przypomina bardziej placek. Jest przygotowywany z mąki pszennej i żytniej oraz płatków owsianych. Wyglądem przypomina tortille.

Perunarieska - to również placek, trochę grubszy od żytniego, zrobiony z ziemniaków,  mąki jęczmiennej lub pszennej i jajka. Przepis znajdziecie tutaj.




Waljusrieska - wyjątkowy chlebek pszenny, który jest pieczony w tylko jednej małej piekarni 700km na północ od Helsinek, Smakuje najlepiej z masłem. Ostatnio siostrzenica w czasie pobytu w Finlandii zjadła sama prawie cztery takie chlebek, oczywiście zabraliśmy jeszcze kilka w podróż do Helsinek.














Na razie testuję przepisy na chleb żytni, jak już znajdę najlepszy to się podzielę z wami przepisem.

3 komentarze:

  1. Dokładnie taki chlebek można było kupić w PRL-u w latach 60-tych... Szukałam przepisu od dawna, a tu proszę... :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie taki chlebek z dziurką, można było kupić w PRL-u w latach 60-tych... Szukałam przepisu od dawna, a tu proszę... :) Czekam na przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dostałam powiadomienia o nowym komentarzu, zauważyłam go dopiero dzisiaj. Przepis będzie za tydzień :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń