piątek, 21 sierpnia 2015

Smażone sielawy - Paistetut muikut


Muikku (pol. sielawa), to ryba z rodziny łososiowatych, występująca w zimnych północnych jeziorach Europy.  To również jedna z najpopularniejszych odmian ryb w Finlandii. Smażone na maśle, chrupiące niewelkie rybki są tradycyjnym fińskim przysmakiem.



Składniki:

600g sielawy
1dl mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1/2 lub mniej łyżeczki białego pieprzu
2 łyżki masła do smażenia
Połówka cytryny

Przygotowanie:

1. Jeżeli mamy całe rybki, należy je oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ja zawsze odcinam głowy, ale zupełnie normalna jest też wersja z głowami- tak, tak je też się je.

2. Dodać sól i pieprz do mąki i obtoczyć w niej ryby.

3. Rozgrzać patelnię, dodać masło. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Skropić cytryną.

Podawać z ziemniakami, lub z dipem śmietanowym z koperkiem. Ja zawsze podaję z cytryną, choć to już odstępstwo od tradycyjnej fińskiej kuchni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz