Kardamonowe bułeczki z jagodami i tradycyjne małe bułeczki z cukrem - Mustikkapullat ja pikkupullat
Składniki:
2 1/2dl mleka pełnotłustego
20g drożdży lub 1 saszetka drożdży suchych
1 jajko
100 ml cukru (ja daję trochę mniej)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
600-700ml mąki pszennej
100g masła
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
gruboziarnisty cukier/cukier puder
wersja z jagodami:
400ml jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania upieczonych bułeczek
Przygotowanie:
1. Drożdże rozgnieść i dodać do ciepłego mleka, lekko zamieszać i pozostawić na chwilę. Następnie dodać jajko, cukier, kardamon, sól oraz część mąki, zamieszać drewnianą łyżką, albo ręką aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Powoli dosypać resztę mąki i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od brzegów miski dodać miękkie masło. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, można przystąpić do dalszych działań. Z ciasta uformować małe lub większe bułeczki, położyć na blasze lub włożyć do papilotek na muffinki i zostawić do wyrośnięcia.
wersja z jagodami:
w wyrośniętych bułeczkach zrobić wgłębienie, w które kładziemy jagody (jeżeli mrożone, to wymieszane z mąką ziemniaczaną), krawędzie posmarować jajkiem. Upieczone bułeczki posypać cukrem pudrem.
wersja bez jagód:
wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać gruboziarnistym cukrem lub migdałami.
Piec w temperaturze 200 stopni 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułek, dlatego należy sprawdzić.
Komentarze
Prześlij komentarz