Lihapullat - klopsiki z dżemem z czerwonych borówek


Lihapullat należą do najpopularniejszych dań w Finlandii i Szwecji. Występują w różnych wersjach, z różnymi dodatkami- z sosem, z dżemem borówkowym, z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami itp.tid.  Niedawno przeczytałam, że klopsiki znalazły się na czwartym miejscu wśród ulubionych dań Finów. Prawie każdy zapytany przeze mnie Fin opowiada z rozrzewnieniem o najlepszych klopsikach robionych przez babcię, ciocię, albo mamę. Pochodzenie klopsików nie jest do końca znane, niektore źródła twierdzą, że już na dworze angielskiego króla Ryszarda II serwowano klopsiki, pierwsze szwedzkie wzmianki pochodzą z XVIII wieku, warto pamiętać że Finlandia była wówczas częścią Królestwa Szwecji.
Jedno jest pewne, nawet niejadki uwielbiają klopsiki.

Składniki:


500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
100 ml bułki tartej
200 ml mleka
1 łyżeczka musztardy/1 łyżeczka proszku musztardowego (wersja występująca w mojej rodzinie, może też być bez musztardy)
1 cebula
sól
pieprz
olej do smażenia

* wersja bardziej babcina nakazuje jeszcze dodać śmietanę, smażyć na maśle i zrobić sos śmietanowy


Składniki na dżem:

100 ml borówek brusznic (borówek czerwonych)
1 dl cukru







Przygotowanie

Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odstawiamy na chwilę. Drobno posiekaną cebulę i wszystkie inne składniki należy dobrze wymieszać, następnie dodać bułke tartą. Z tak przygotowanego i dobrze wymieszanego mięsa formujemy małe kuleczki i układamy je na rozgrzanej patelni. Smażymy na średnim ogniu na lekko brązowy kolor.



Przygotowanie dżemu:

Borówki wrzucić  do garnka i zagotować. Gdy borówki będą się gotować dodać cukier, zmniejszyc ogień i powolutku gotować przez 10 min. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić.







Klopsiki podawać z dżemem i ziemniakami.

Wspomnianą, babciną wersję klopsików możemy znaleźć min. w książce Mummola (U Babci), której autorem jest fiński szef kuchni, celebryta, Hans Välimäki.

Komentarze

Popularne posty