czwartek, 20 sierpnia 2015

Ciasto jagodowe cioci Helvi - Helvi-tädin mustikkapiirakka



Smacznego!








Jagody to skarb fińskich lasów. Sezon jagodowy w pełni, więc dzisiaj jagody w słodkiej wersji. Przepis dostałam kilka tygodni temu. Jest bardzo prosty, a ciasto mięciutkie i pyszne.
Ciocia Helvi w tym roku kończy 80. lat, ale dalej jest w dobrej kondycji i piecze wyśmienite ciasta. Pozostaje w dobrym zdrowiu dzięki hektolitrom kawy, którą pije nawet w nocy, kiedy nie może spać! Dobre zdrowie, oprócz kawy, zawdzięcza borówkom, jagodom, malinom i innym skarbom lasów pięknego regionu Kainuu. Kainuu znajduje się w środkowo-wschodniej Finlandii, południowa granica zaczyna się około 550 km na północ od Helsinek. Region ten to głównie lasy, jeziora i przepiękne pagórki, z których rozciągają się zapierające dech w piersiach widoki.
Sami zobaczcie tutaj.







Składniki:

Uwaga! W Finlandii prawie zawsze ilość mąki i cukru podawana jest w  decylitrach, ja akurat to lubię, bo nie lubię się bawić w ważenie składników. Dla tych, którzy jednak wolą w gramach-proszę bardzo: 1dl mąki to 65g, a 1dl cukru to 88g.

90g masła
3/4dl cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 dl mąki pszennej
200 g jagód
cukier
2 łyżki mąki ziemniaczanej (jeżeli używamy mrożonych jagód)

Przygotowanie:

1. Utrzeć masło z cukrem na białą masę, dodać jajko, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli mieszając na gładką masę. Ciasto będzie dosyć rzadkie, ale nie należy się tym przejmować.

2. Ciasto przekładamy do okrągłej małej foremki (23cm średnica), Jagody lekko należy lekko rozgnieść widelcem zmieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną(jeżeli są mrożone i bardzo wodniste). Tak przygotowane jagody kłaść na cieście.
Piec 25 minut w temperaturze około 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz